I takt med att vi spenderar allt mer tid på internet blir det också allt vikttigare att veta hur man håller sig säker online. Även om risken för att man ska bli utsatt är relativt låg är det ändå klokt att känna till några bra strategier för att säkerställa att man inte råkar ut för någonting.
Även om privatpersoner generellt sätt inte är överdrivet mycket i farozonen kan detsamma inte sägas för företag. Där det som privatperson ofta räcker med att känna till några grundläggande sätt man kan hålla sig säker bör större företag ha dedikerad personal som arbetar med IT-säkerheten, eller i alla fall anlita en säkerhetskonsult.
Ett bra antivirus är livsviktigt
När det kommer till att hålla sin dator och sin personliga information skyddad finns det inget bättre verktyg än ett bra antivirus. Ett antivirus är den första försvarslinjen mot skadliga program och försök till informationsstöld och är någonting som man alltid bör ha aktivt på sin dator när den är uppkopplad mot internet. Det finns många olika typer av antivirus som man kan välja bland och du kan läsa mer om hur dessa fungerar på den här länken.
Tänk dock på att det så gott som alltid är värt att betala en summa pengar för att få tillgång till ett antivirus. Även om det finns gratisprogram som man kan använda sig av är det ofta välinvesterade pengar att lägga ner någon hundralapp i månaden på ett bra antivirus. Detta går att se lite som en husförsäkring i och med det att man betalar en summa för att skydda sina digitala tillgångar.
Sunt förnuft är det bästa skyddet
Sunt förnuft och försiktighet är det bästa sättet att se till att man inte råkar ut för någonting. Se till att du inte laddar ner program som du inte vet vad det är eller var dessa kommer ifrån. Om någonting på internet låter för bra för att vara sant, är detta också fallet i 99 av 100 fall. Se därför till att du inte litar blint på information som du får ta emot från digitala källor, utan var alltid kritisk och ifrågasätt upphovspersonerna eller mediet.
Detta gäller även när det kommer till länkar som man tar emot via chattprogram som Messenger. Innan du klickar på en länk som du har tagit emot måste du vara helt och hållet säker på att länken inte är skadlig och att du kan lita på avsändaren.
Ett av de vanligaste sätten som hackare får oanande offer att klicka på deras länkar är genom att ta sig in på ett konto för att sedan skicka länkar via privata meddelanden. Om du får en konstig känsla av ett meddelande som är skickat tillsammans med en länk är det klokt att ställa en kontrollfråga, såsom exempelvis när var senaste gången vi sågs eller liknande.
Använd olika lösenord på olika plattformar
Detta är någonting som är väldigt klokt att göra, även om det gör det lite mer komplicerat att hålla koll på ens inloggningsuppgifter för olika konton. Det händer tyvärr då och då att stora företag får sin lösenordsinfo stulen och detta är någonting som sedan kan användas för att ta sig in på konton på andra plattformar.