Tips för att välja rätt hemförsäkring

En bra hemförsäkring är en av de största investeringarna en familj kan göra. Hemförsäkringen träder in och betalar en del av eller alla kostnader om en olycka inträffar, till exempel om en vattenläcka sker, en brand uppstår eller om ni skulle råka ut för inbrott. Men med så många försäkringsbolag att välja mellan kan det vara svårt att fatta ett beslut. Som tur är har vi samlat några av de bästa tipsen på hur du och din familj kan gå tillväga för att hitta den bästa försäkringen för er!

Välj en produkt utefter dina behov

Vanligast är det att dela upp hemförsäkringar utefter deras omfattning – grundprodukt, utökad produkt eller storprodukt. Som namnen indikerar skiljer sig dessa försäkringsprodukter åt utefter hur pass mycket försäkringen kommer in och täcker av kostnaderna när det oförutsägbara inträffar. 

 

Grundprodukterna är alltid de billigaste och ett bra val för det hushåll som helt enkelt inte har råd med annat. En utökad produkt är en grundprodukt med allrisk i försäkringen, vilket innebär att du är berättigad större hjälp om det skulle behövas vid en olycka. Till sist finns storprodukten, som är en kombination av de andra produkterna men som oftast också kommer med ett utökat reseskydd.

Förstå skillnaden mellan hem- och husförsäkring

Bor du i en ville snarare än till exempel en lägenhet bör du vara medveten om att det ofta inte räcker med en hemförsäkring, men att du också behöver teckna en så kallad husförsäkring. En husförsäkring försäkrar själva bostadsbyggnaden, tomten och andra byggnader som är dina, varav en hemförsäkring skyddar dig, din familj och dina saker. Därmed kommer du behöva punga ut mer pengar, men du får också en försäkring som gör att du och familjen kan känna sig trygga.

Se till att alla i hushållet är försäkrade

Förutsatt att du inte vill teckna en försäkring för varje familjemedlem bör du garantera att hemförsäkringen omfattar alla i hushållet. Många försäkringsprodukter omfattar uteslutande personen som är namngiven i försäkringsbrevet, varav andra försäkringar omfattar alla som är folkbokförda på samma adress och bor i samma bostad.

Sätt dig in i villkoren innan du tecknar ett avtal

I och med den djungel av hemförsäkringar som finns är det lätt att välja första bästa utefter det försäkringsbolag som erbjuder det billigaste alternativet. För den bästa långsiktiga lösningen bör du dock undvika detta i största möjliga mån. Även om det är ett billigt avtal kan det bli dyrt om du råkar ut för något och inte får den ersättning du hoppats på, och det är inget annat än tråkigt om du äntligen flyttat in i ditt drömhus. Se därför till att ta dig all den tid som behövs för att läsa villkoren så du garanterar att ni får det skydd ni behöver!

Spara tid och använd en jämförelseportal

Att välja rätt hemförsäkring kräver ett genomtänkt beslut och som sådant är det också en tidskrävande process. För att göra valet enklare, och inte minst snabbare, föreslår vi att du tar hjälp av en så kallad jämförelseportal. Dessa webbplatser jämför helt enkelt hemförsäkringar från diverse försäkringsbolag i förhållande till pris, villkor, omfattning och så vidare. På så sätt garanterar du den allra bästa hemförsäkringen för dig och din familj.