Säkerhet på lagret

Pallställ är det ultimata valet när det gäller att förvara varor på ett lager. Det gäller dock att hålla koll på säkerheten.

Onödiga olyckor

Det är praktiskt att förvara varor på exempelvis ett lager med hjälp av pallställ för att utnyttja utrymmet på det smartaste sättet. Dessvärre sker det olyckor varje år i samband med lagerhantering med just pallställ. De flesta av dessa olyckor hade inte behövt inträffa om säkerheten vad beträffar pallställ hade följts till punkt och pricka. För allas säkerhets skull finns det en mängd regler för pallställ att följa. Se verkligen till att följa dessa!
Du hittar regler för pallställ i Arbetsmiljöverkets föreskrift om pallställ och lagersäkerhet samt i EN-standarden, men här kommer vi att ta upp några av dessa regler för pallställ.
Självklart får dina pallställ inte vara skadade eller sakna delar. Kontrollera dem regelbundet!

De livsviktiga reglerna

Först och främst, se till att alla pallställ alltid sitter fastförankrade i golvet. De ska sitta fast med ankarbultar. Enstaka pallställ ska alltid sitta fast i golvet med ankarbultar på alla ställben. Det är oerhört viktigt att underlaget är stabilt.
Om du däremot har valt att placera två pallställ med ryggarna mot varandra, ska de yttersta ställbenen alltid sitta fast med ankarbultar i golvet och de bakre ställbenen ska vara bultade tillsammans.
Du måste även se till att stag alltid är fastsatta och säkrade med split.
Stora maskiner utgör en fara och får inte köra på pallställen – se till att detta inte händer! Därför måste truckskydd monteras för att undvika påkörning av gaffeltruck. Är pallställen fyra meter eller högre är det ännu viktigare med truckskydd.
Ytterligare några saker att tänka på är att se till att pallställen har maxvikt markerat och att skydd mot nedfallande varor monteras vid behov. Tumma aldrig på säkerheten och se till att följa de regler för pallställ som finns utformade till punkt och pricka!