Överväger du en grävmaskin för nästa byggprojekt? Här är allt du behöver veta!

En grävmaskin är en mångsidig maskin som lämpar sig för både små och stora byggprojekt. Om du hade tänkt utföra trädgårdsarbete, flytta stora föremål eller kanske riva en gammal konstruktion på tomten kan en grävmaskin definitivt vara värd att överväga. Men innan du hyr eller investerar i en sådan maskin finns det några saker du måste ta i beaktande.

 

I den här artikeln guidar vi dig genom djungeln av grävmaskiner för att ge dig en bättre grund för att välja en maskin för ditt nästa byggprojekt. Vi ger dig en översikt över vilka grävmaskiner som finns att välja mellan och hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut om huruvida du ska hyra en minigrävare för ditt byggprojekt eller köpa en. Vi delar också med oss av några konkreta tips om vad du ska tänka på när du använder en grävmaskin.

Olika modeller för olika användningsområden

När du sätter igång sökandet efter en grävmaskin för det lilla eller stora projekt du ska påbörja kommer du att ställas inför ett ganska överväldigande antal varianter. Det finns nämligen ett antal olika grävmaskiner därute, och du bör veta vad de olika varianterna kan användas till. Du behöver egentligen inte tänka så mycket på vilka tillverkare som finns på marknaden, utan snarare modellerna. 

 

För mindre byggprojekt är en minigrävare lämpligast. De väger oftast mellan ett halvt och åtta ton och är således praktiska för till exempel trädgårdsarbete eller mindre grävningar på tomten. Roterande grävmaskiner är grävmaskiner som används när något större objekt behöver lastas eller flyttas. Släpgrävmaskiner är bland de största och tyngsta grävmaskinerna och används framförallt i kolgruvor och vid anläggningsarbeten. Grävlastare är en kombination av grävmaskiner och lastmaskiner och används till mindre grävarbeten.

Hyra eller köpa en grävmaskin?

Om du vill använda en av de olika maskinerna som beskrivs ovan måste du bestämma om du ska hyra eller köpa. Många andra alternativ har du inte. Att hyra en grävmaskin är att föredra för personer som vet att de bara kommer att använda grävmaskinen för ett engångsprojekt. Särskilt om man bor i ett bostadsområde. Om du däremot bor på landsbygden och vill ha en grävmaskin som kan användas då och då kan det vara en investering att faktiskt köpa en egen grävmaskin. Förutsatt att du har plats till en vill säga.

Att tänka på inför införskaffandet…

Vare sig du hyr eller köper en grävmaskin finns det några saker du bör ta i beaktande. Du kommer trots allt att spendera en hel del pengar, så du bör bocka av de punkter som vi listar nedan innan du fattar ditt beslut.

 

  • Har du valt rätt grävmaskin för rätt användningsområde? Se till att du undersöker vilken maskin som är rätt för ditt projekt innan du utför det.
  • Har du jämfört priserna hos olika återförsäljare? Du bör aldrig kompromissa med kvaliteten, men det är i princip alltid möjligt att sänka totalkostnaden genom att jämföra olika erbjudanden.
  • Har du en väl utarbetad plan för grävningsprojektet? Utan en plan finns det en risk för att du måste hyra maskinen längre än vad du har råd med, eller att din inköpa maskin står och samlar damm i flera år innan den tas i bruk.