Dessa fördelar finns med att plugga på distans

Att plugga på distans blir allt vanligare och numera är det enklare än någonsin att sätta igång med att läsa en kurs på distans. Oavsett vad man är intresserad av att plugga till så finns det en rad fördelar med att välja att göra det på distans, oavsett var i landet man bor. 

 

För vissa kanske en distansutbildning är den enda möjligheten att få tillgång till vissa kurser, medans andra helt enkelt föredrar formatet. I den här texten kommer vi att prata närmre kring de största fördelarna som finns med att utbilda sig på det här sättet. Idag så finns det en lång rad olika distansutbildningar som man kan välja bland med allting från längre program inom exempelvis statsvetenskap och liknande ämnen, till kortare kurser som olika utbildningar projektledning

Det går att få tillgång till ett bredare utbud av kurser, oavsett var man bor någonstans

Även om det finns en lång rad olika högskolor och universitet i Sverige är det långt ifrån alla som har möjligheten att pendla eller flytta för att ha möjlighet att studera på plats. Genom att plugga på distans så får man tillgång till alla möjliga olika sorters kurser som finns tillgängliga för svenska studenter och kan välja bland ett mycket bredare utbud av utbildningsmöjligheter än vad man annars hade haft tillgång till. 

Det är oftast mycket billigare att plugga på distans 

Det går dessutom ofta att spara pengar genom att plugga på distans. När man inte behöver betala för pendlingskostnader och kan laga all sin mat hemma så får man ofta mycket mer svängrum rent ekonomiskt och slipper betala för dyra mackor i kafeterior och månadskort i lokaltrafiken. Även om vissa självklart kan dra ner dessa kostnader genom matlådor och att cykla är det i regel fortfarande billigare när man kan göra allting direkt hemifrån. 

Livsstilsförändringen blir inte lika stor 

Även om vissa ser väldigt mycket fram emot att leva studentliv  när man sätter igång med att plugga är det långt ifrån alla som har det här synsättet. Att plugga på distans kan därför bli ett sätt att få det bästa av två världar. Man slipper riva upp sina rötter och kontakter med släkt och vänner på platsen där man bor för närvarande, samtidigt som det går att få sig en förstklassig utbildning. 

 

Man kan lättare kombinera jobb och andra åtaganden med distansstudier  

 

En annan klar fördel med att studera på distans är att det blir väldigt mycket lättare att kombinera distansstudier med exempelvis jobb och andra åtaganden som man har. I och med att man pluggar på distans kan man ofta med hjälp av lite kreativ schemaläggning och liknande få till en lösning där man jobbar kvar på sitt nuvarande jobb samtidigt som man pluggar, någonting som gör att det blir väldigt mycket lättare att klara sig på det aningen magra bidrag och eventuella lån som man ändå får ta del av som student. Detta är någonting som fungerar olika för alla, men som ändå är värt att belysa.