Kärvar ekonomin just nu? Spara hundralappar genom att sänka elförbrukningen!

Det är nog ingen som tycker att den nuvarande ekonomiska situationen i landet är särskilt rolig. Allt har blivit dyrare, inte minst el, vilket innebär att många av oss måste prioritera bort saker som gör livet värt att leva för att få pengarna att räcka till. Som tur är finns det sätt att skära ner på din elräkning utan att behöva gå runt och frysa hela tiden. Här är några av våra bästa tips!

Överväg ett nytt elavtal

Det kan mycket väl vara att du helt enkelt betalar mer för din elförbrukning än du borde för att du har ett dåligt elavtal. Idag finns det över 150 olika elbolag och tusentals elavtal att välja mellan, så det är självklart att de varierar i pris. Genom att jämföra elpriser kan du hitta ett billigare avtal och därmed spara flera hundralappar årligen! 

 

Det mest effektiva sättet att hitta ett nytt och bättre avtal är att jämföra aktuella erbjudanden via en jämförelsesajt. Då vet du att alla tillbud uppdateras i realtid, så att du aldrig missar det bästa erbjudandet!

Sänk inomhustemperaturen några grader

Uppvärmning är den överlägset största elboven i de svenska hushållen. Några få graders skillnad i inomhustemperaturen kan således göra stor skillnad för din elräkning. Det betyder dock inte att du måste gå runt och frysa för det. Många märker faktiskt inte ens att de har sänkt inomhustemperaturen med en grad. Och om du tycker det är outhärdligt kan du alltid hålla dig till att sänka temperaturen i sovrummet och hålla dörren stängd. Faktum är att sömnkvaliteten ökar när temperaturen är lägre, så du gynnar inte bara miljön och ekonomin men även din hälsa.

 

Huruvida du kan sänka temperaturen eller inte beror naturligtvis på din befintliga bostadssituation. Äldre bostäder är i allmänhet kallare på grund av dålig isolering, så då kan det vara en bra idé att försöka åtgärda detta innan du börjar leka med inomhustemperaturen.

Var energismart när du tvättar

Vitvaror som tvättmaskiner och torktumlare förbrukar otroligt mycket ström och utgör därför en stor del av många hushålls elräkning. Därför är det klokt att försöka bli mer energieffektiv när du tvättar. Det bästa är förstås att byta ut gamla vitvaror mot nya, effektiva varianter, men om ekonomin redan kärvar förstår vi att det inte är ett alternativ. Men det finns fortfarande sätt att spara pengar när du tvättar. 

 

Försök alltid att fylla maskinerna och tvätta vid lägsta möjliga temperatur. Istället för att använda torktumlare eller torkskåp kan du torka kläderna på ett torkställ. Det är inte bara bättre för plånboken men sliter också mindre på kläderna!

Tänk energieffektivt och gör plånboken en tjänst

Många gånger kan små justeringar av din elförbrukning hjälpa dig att spara pengar på elräkningen, även om det såklart kan vara svårt att ge upp vissa bekvämligheter. Förutom tipsen ovan kan du märka stora skillnader genom att släcka lamporna när du lämnar ett rum, duscha kortare tid och inte ladda mobilen mer än nödvändigt. Ju mer energieffektivt du tänker, desto mer pengar kan du spara!