Förslag på byggprojekt du hinner slutföra under semestern

Dagarna blir längre och framför allt varmare. Sommaren är precis runt hörnet och det är snart dags att börja planera semestern. Om du har som avsikt att inte resa långväga i sommar utan hellre vill njuta av ledigheten hemifrån, föreslår vi att du tar tillfället i akt att utföra ett kreativt byggprojekt. Vi har sammanställt några förslag på projekt som du hinner genomföra under din fyraveckorssemester.

 

Även om semestern är till för att återhämta sig från en intensiv vår, finns det inget som hindrar dig från att nyttja den som en möjlighet för att få utlopp för din kreativitet. Med ett litet byggprojekt som du kan slutföra under semestern har du något trevligt att fördriva några timmar med och kan koppla av med familj och vänner resten av tiden.

 

Fördelen med ett mindre byggprojekt är att du inte behöver avancerade verktyg eller tänka på de minsta detaljerna som finmekanik, utan du kan vanligen komma undan med det som redan finns i garaget!

Utöka sovplatserna, bygg ett attefallshus

Om du har tillräckligt med tomtyta men saknar sovplatser kan du alltid bygga ett attefallshus. Attefallshus är komplementbyggnader som många väljer att bygga på tomten till sitt semesterställe. Attefallshus får vara upp till 30 kvadratmeter stora, vilket innebär att det finns gott om extra sovplatser när du har gäster över. Innan du påbörjar bygget bör du läsa vad som gäller för attefallshus på Boverkets hemsida.

 

Du kan välja att bygga huset från grunden eller köpa en byggsats. Sistnämnda är att föredra för den som inte har byggt något liknande tidigare och vill nå att färdiggöra projektet innan semesterns slut. Därutöver bör du ha en buffert som ligger på allt mellan 50 000 och 1,5 miljoner kronor, lite beroende på huruvida du väljer att bygga med en byggsats eller i lösvirke.

Smycka terrassen eller uteplatsen med en pergola

Pergola är en träkonstruktion som du kan välja att bygga på terrassen för att rama in den på ett vackert sätt och ge naturlig skugga, eller på uteplatsen för en drömlik stämning. Att bygga en pergola är inte särskilt svårt, och med rätt verktyg och material kan du bygga den på nolltid.

 

Det finns två viktiga saker att ta i beaktande innan du bygger en pergola. Det första är att du kan behöva söka bygglov för att undvika problem. Det andra är att pergolan måste vara stadigt förankrad i marken. Annars finns det en risk för att den välter vid blåsväder.

Sätt prägel på tomten med en trädgårdsbro

Vare sig du har ett vattendrag som korsar tomten eller kan du sätta prägel på trädgården och skapa en förtrollande stämning med en trädgårdsbro. En bro är inte heller särskilt svår att bygga på egen hand, förutsatt att du har alla de verktyg som krävs och vet vart du kan få tag på passande balkar. Men du kan också göra bjälkarna själv.

 

För att bygga en trädgårdsbro på tomten ska du först bestämma brons placering, samt mäta längden för bjälkarna och därefter beställa virket som behövs. Därefter ska du gjuta brofästet och montera bron på plats.