Idag har CNC-skärning ersatt metallsvarven i många professionella verkstäder. För engångsprojekt är dock en traditionell metallsvarv fortfarande den bästa och till och med de flesta professionella butiker har dem kvar. Till skillnad från datoriserade skär- och fräsmaskiner behöver du inte en CAD-fil med en korrekt bild av produkten som du vill skära när du använder en manuellt manövrerad metallsvarv. Det tar inte heller särskilt lång tid att sätta upp en konventionell metallsvarv. Vi berättar mer om metallsvarv.
Precisions metallsvarv
För oss som älskar hobbyverkstäder och olika verkstadsprojekt måste ha en precisions metallsvarv för avancerad bearbetning. En precisions metallsvarv är en underbar sak att ha i garaget. Du kan tillverka vilken del du vill och gå tillbaka för att förfina eller modifiera den så många gånger du behöver. Detta gör att vi som är glada amatörer kan bli våra egna ingenjörer och experimentera med olika idéer. Det finns många professionella hantverkare som gillar den kreativa mångsidigheten som en metallsvarv har att erbjuda. Som gör-det-själv-entusiaster tillåter en metallsvarv oss att tillverka specialverktyg för specialiserade applikationer. Du kan också göra köksartiklar eller i princip allt du kan tänka dig. Svarven används inte bara för metallarbete, den skär även i trä och andra material som plast, som blir allt populärare.
Hur fungerar en svarv?
Oavsett vilket material du tänker svarva i, trä, metall, aluminium eller något annat, så är principen kring hur svarven fungerar densamma. Svarven har en funktion där själva arbetsmaterialet du ska bearbeta sätts fast och sedan roterar materialet och verktyget är stilla. För just metallsvarvar så finns skärhuvudet monterat på en så kallad släde. Denna kan styras manuellt eller automatiskt. En del metallsvarvar har även ett kylningssystem för arbetsstycket/materialet. En svarvs beståndsdelar kan grovt delas in i själva den roterande delen, som kallas spindeln, arbetsstycket eller materialet som du ska bearbeta, verktyget som sitter i ett slags verktygsstöd som möjliggör själva bearbetningen.